torsdag 13 juni 2013

Träna som en tjej!

Myten om att tjejer inte ska träna tung styrketräning lever fortfarande kvar. Ni vet, vi ska bara använda låga vikter och göra många repetitioner och få lååånga muskler så vi ser smala ut. Gruppträning, löpning och övningar med egen kroppsvikt är ok. Tung styrketräning får enligt myten oss att se ut som karlar. Det är fortfarande smal-idealet som råder och träning skall enbart ske för att gå ner i vikt, eller möjligtvis få snyggare rumpa och plattare mage.

Tack och lov så börjar vindarna äntligen vända. Med slagord som "Strong is the new skinny" och "Train like a girl" pågår en ordentlig boom i sociala medier som t.ex. Instagram och Facebook, där det äntligen börjar accepteras att tjejer styrketränar och lyfter tungt! Det börjar accepteras att tjejer bryr sig om sina kroppar på ett sunt sätt! Hallelujah!
Det är tjejer i alla åldrar men merparten är ganska unga, vilket jag känner bådar gott inför framtiden. Ett sunt ideal håller äntligen på att skapas! Ett ideal där kroppen är stark och friskt framförallt, och där kurvor skapas av medveten träning, inte av fika. Ett ideal där man tycker om sin kropp och behandlar den väl. Detta ideal går hand i hand med en kultur där man lyfter varandra, hyllar andra för deras framgångar och där man lägger tid på att förbättra sig själv istället för att döma andra. Det är så jäkla fint så jag nästan blir tårögd. Det är så bra, så bra.

Tack och lov så börjar fler och fler tjejer ta plats med sin styrketräning. Tjejer lägger upp bilder från sin träning, flexar som aldrig förr och berättar stolt om sina resultat i bl.a. bänk och mark på Instagram, postar motivationsbilder på Facebook mm. Hur grymma som helst! Med förebilder som Emelie Trossö-Ledin, Sarah Bäckman, Jenny Adolfsson mfl. i spetsen så växer skaran för var dag.

Kvinnors träning är helt klart relaterad till utseendet på ett helt annat sätt än mäns. Hur många män får höra att -"Du är fin som du är, inte behöver du hålla på och träna?"? Hur många män får höra att -"Lägg inte på för mycket, du kan ju skada dig!"? Hur många män får höra att -"Det är inte snyggt med synliga muskler!"

Åsikter gällande utseendet och styrketräning kommer från båda könen, men som vanligt är vi tjejer värst mot varandra. Många män vill ha kvinnor med fasta, välsvarvade kroppar, men har svårt att se kvinnor lyfta och ta i. Vi är ju lite svagare och bräckligare liksom...  Många kvinnor vill ha fasta, välsvarvade kroppar, men har svårt att se andra kvinnor skaffa sig det också. Avundsjukan är brutal kvinnor emellan. Vi är världsbäst på att prata ner varandra! Vi göder myterna som missgynnar andra tjejer, för att inte verka sämre själva. Fullständigt vidrigt!

Kan vi inte bara sluta hålla varandra tillbaka? Kan vi inte börja lyfta varandra och glädjas åt andras prestationer? Kan vi inte fortsätta jobba för ett sunt ideal?

Strong IS the new skinny!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar