söndag 5 maj 2013

THE kost?

Ett samtal på gymmet häromdagen gällande vad man äter och när och hur det påverkar kroppen ledde till att jag började fundera...Hur stora individuella skillnader finns det gällande vilken kosthållning man mår bra av? Skulle det kunna finnas en kosthållning som är THE kost, som är den som människan, Homo Sapiens, skulle må bäst av att ha?


Kost är ju ett ständigt omdebatterat ämne och den debatten som gått de senaste åren välkomnar jag varmt, för den går ut på vad vi människor egentligen mår bra av att äta, och hur vi påverkas av det vi stoppar i oss. Det börjar också krypa fram vilka som egentligen står bakom ett flertal av forskningsrapporterna som talat om för oss att äta på ett visst sätt. Skämmes!! Tack och lov så börjar sanningen krypa fram. Jag tror mig se att tiden för fabriksproducerad mat bestående av kemikalier äntligen börjar gå mot sitt slut.

I vårt land finns det en mängd olika kosthållningar där makronutrienterna är väldigt olika fördelade och basfödan av väldigt varierande kvalitet.

(Vill varna för risk för grova generaliseringar i följande stycke!)

I träningsvärlden så är protein THE föda no 1. Fett är i princip bannlyst och om kolhydrater är bra eller inte kan diskuteras i oändlighet. Här sprider sig också en "eat clean"-trend som går ut på att man äter så ren mat med så bra råvaror som möjligt. Striktheten gällande detta verkar väldigt sviktande dock, då den "rena kosten" gärna blandas friskt med proteinpulver, sötningsmedel, "kalorifria" matvaror och margariner.

I "Svensson-världen" äter man gärna mat som går snabbt att laga, snabbt att äta och tyvärr... snabbt ut i blodet. Pasta är basvara, bröd är bra, frukt anses nyttigt, lättprodukter likaså. Högt kolhydratintag, lågt fettintag och generellt ganska lågt proteinintag.

Trots att det ska gå snabbt i Svenne-banan-världen så ökar ändå längtan efter mat lagad från grunden, ordentliga råvaror med ett ok ursprung. GI och LCHF sprider sig i takt med att människor blir mer medvetna om vad de stoppar i sig.

Enligt GI så är det ok med ett högre fettintag, mer protein och mindre och långsammare kolhydrater. Fet fisk, ägg, yoghurt, bär, bulgur, fullkornspasta mm är bra.

Enligt LCHF så är kolhydrater av ondo och fett är fett bra. Kött, kokosolja, ägg är hårdvaluta.

Enligt Paleo-kosten innehåller en del kolhydrater men också mycket protein och fett. Det är ganska likt GI-kosten, men man undviker spannmål och mejeriprodukter.

Men vilket är egentligen det bästa sättet att äta på? Skulle det kunna vara så att Person 1 mår bäst av att äta Si och Person 2 mår bäst av att äta Så och Person 3 hamnar någonstans mittemellan? Eller skulle det faktiskt kunna vara så att t.ex. en av ovan nämnda kosthållningar skulle kunna vara THE kost. Kosten som Människan mår bäst av?

Svensson-dieten kan vi nog faktiskt helt räkna bort som nyttig öht. Det börjar ju äntligen bli allmänt känt att spannmål, speciellt vetemjöl, och socker är direkt skadligt för oss att äta. Sakta men säkert börjar även margarin räknas till detta. Allergier och intoleranser är skrämmande vanligt idag, och troligtvis har det ett samband med en lång period av högt intag av nyss nämnda livsmedel. Att den kosthållningen skulle vara optimal för mänskligheten har jag mycket svårt att tro.


JAG tror att människor generellt skulle må bra av att äta en kost med mycket protein, mycket fett och lite kolhydrater. Vår livsstil idag kräver inte mycket kolhydrater alls faktiskt. Jag tror att människor skulle må bättre av att äta hemlagad mat, med bra råvaror. Kött, fisk, fågel, smör, nötter, bär, grönsaker, ägg mm. Jag tror att vi bör vara mycket restriktiva med spannmål och bör minska vårt intag av mejeriprodukter. Dock tror jag faktiskt att det inom de ramarna finns individuella skillnader. Allergier och intoleranser t.ex. lär finnas med oss i flera generationer till tyvärr.


Hur tror NI att människan generellt mår bäst av att äta? Och hur/vad mår ni bäst av att äta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar